Bułeczki Namana wypiekamy w geście solidarności z Misjami Oriońskimi na Madagaskarze. A wszystko po to, aby wspomóc Malgaszów, zarówno dzieci jak i dorosłych. Poniżej podajemy Wam przepis do skopiowania. Wypiekajcie bułeczki i dzielcie się Dobrem.
Składniki:
500 gramów mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
220-280 gramów wody ciepłej
40 gramów oleju
40 gramów świeżych drożdży, mogą być pokruszone
1 szczypta cukru
1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek
Pestki dyni, ziarna słonecznika lub siemię lniane do posypania bułek
Poniżej sposób przygotowania bułeczek w wersji video i tradycyjnej:
Pieczemy bułeczki Namana- akcja!
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Do naczynia wsypać mąkę, sól, wodę, olej, drożdże i cukier, wyrobić. Z ciasta uformować ok. 10 bułek, położyć na przygotowanej wcześniej blasze. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Wierzch bułek posmarować, roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Następnie posypać pestkami dyni, ziarnami słonecznika lub siemieniem lnianym. Piec 30 minut w temp. 200 stopni C. Bułki pszenne kroić i podawać po ostudzeniu.
mazotoa homana - smacznego
Poniżej przepis na bułeczki Namana w formie infografiki